torsdag, september 14, 2006

Artikel i Skånska Dagbladet 9/9 2006

Ny pastor vill lära känna bygden


Håkan Lindberg från Lerberget får sin första pastorstjänst i Hörby
HÖRBY. Sin första tid som pastor vill Håkan Lindberg ägna åt att lära känna församlingens människor.

Det känns spännande. Siktet är inställt på att flytta hit, säger Staffanstorpsbon som i kväll deltar i välkomstgudstjänst i Hörby. Det var 15 år sedan förra bytet och nu har tjänsten för EFS-kretsen som inrymmer avdelningarna Hörby, Svensköp, Pärup och Tollarp åter fått ett nytt ansikte. Håkan Lindberg har fått EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, med sig i modersmjölken.

Efter viss vånda och möda och tänkande så blev det så även för mig. Men valet var inte helt självklart.
Efter teologutbildning på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala arbetade Håkan Lindberg sex år på kyrkans rikskansli som ungdomskonsulent.
Därefter har han bland annat arbetat som ungdomspräst i Skåne. Men nu är det alltså Hörby med omnejd som gäller. Det ska bli stimulerande och roligt. Samtidigt känner jag lite bävan inför uppgiften. Jag känner inte till så våldsamt mycket om bygden. Nu vill jag lära känna medlemmarna och lära mig hur det fungerar.

God tillväxt
EFS beskriver sig själv som en självständig del som står på en egen grund inom den svenska kyrkan.
Skillnaden är framförallt att vi satsar mycket på att lekmännen driver verksamheten. Och så är mission utomlands en viktig del av vår verksamhet, säger Håkan Lindberg.

EFS har 16000 medlemmar. I många folkrörelser finns stora problem med återväxten. Men i EFS i Hörby är intresset stort hos de yngre. Enligt föreningen kommer just nu många yngre familjer till kyrkan. Och enligt Håkan Lindberg har det skett en förändring i samhället kring synen på existentiella frågor.
De sista tio åren har klimatet förändrats till det bättre. Det finns ett större behov att prata om livsfrågor och trosfrågor. Jag tror det beror litegrann på en besvikelse på materialismen som vi lever i dag.
Välkomstgudstjänsten hålls klockan 19 i kväll och då är även övriga församlingar inbjudna.
LARS SJÖGREN
0415-16575
lars.sjogren@skd.se
Håkan Lindberg heter den nye EFS-pastorn i Hörby. Efter sex år på rikskansliet i Uppsala och tjänstgöring som ungdomspräst har han nu fått sin första församling.
Foto: Lars Sjögren

Inga kommentarer: